A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint statisztikai célból weboldalunk cookiekat (sütiket) tárol. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.

Csak ne az Avast!

2020. 01. 29. 11:56:07
A felhasználók által generált információs csomagot nem csak elraktározza, értékesíti is különféle cégek számára az Avast vírusirtó egy kevéssé ismert leányvállalatán keresztül

Az Avast nem csak külföldön népszerű, a magyar internetezők is szívesen telepítik számítógépeikre. Most derült ki, hogy a szoftver eladja a felhasználók böngészési előzményeit.

A felhasználók által generált információs csomagot nem csak elraktározza, értékesíti is különféle cégek számára az Avast vírusirtó egy kevéssé ismert leányvállalatán keresztül – minderre a PCMag és a Motherboard közös nyomozása derített fényt.

Az Avast vírusirtó magyarországi felhasználók körében is népszerű szoftver, külföldön is sokan használják. A cég utolsó adatai szerint mintegy 435 millió számítógépről tudni, melyre az Avast programját telepítették, de az adatgyűjtés elvileg “csupán” 100 millió eszközön zajlik.

A szoftver által végzett adatgyűjtés kizárólag engedélykérés útján működik – a felhasználóknak tehát bele kell egyezniük, mielőtt tényleg sor kerülne rá. A telepítés után megjelenő tájékoztatóban – amit a felhasználók többsége el sem olvas – jelzi is az Avast, hogy bizonyos információk a Jumpshot felé vándorolhatnak, ám azt, hogy miként, már nem részletezik.

Az adatok értékesítésével megbízott cég főleg a böngészési előzmények eladásából szerzi bevételét, valamint abból, hogy az egyes weboldalakon, például a YouTube-on milyen videókra kattint a netező. A begyűjtött adatok névtelenül kerülnek a Jumpshothoz, az Avast pedig állítja, hogy egyiket sem lehet visszavezetni a konkrét felhasználóhoz.

A Jumpshot által értékesített csomagokat olyan cégek vásárolják meg, mint a Google és a Microsoft, de a vevők között van a Sephora, a Pepsi, a Home Depot, a Condé Nast, az IBM és a Loréal is.

Az Avastot nem olyan régen azért “büntették” a Chrome böngészőt üzemeltető Google, a Firefox kiadója, a Mozilla és az Operát készítő cégek, mert kiderült, hogy a vírusirtó egyik pluginja böngészési adatokat gyűjtött. A bővítményt mindhárom vállalat eltávolította programjából. Igaz, a folyamat ettől nem állt le, hiszen a fenti módszert használva az Avast most is ezt csinálja.

Forrás: HVG

Cégünk teljesen elhatárolódik az ilyen fajta üzletpolitikától. Mi mindig a megbízható, általunk is kedvelt szolgáltatásokat nyújtjuk ügyfeleinknek. Ezen a felháborító híren is látszik, hogy lehet valami ingyen, de az pont annyit is ér...Ne akarjuk személyes adatainkat ilyen veszélyeknek kitenni!

Tartalomhoz tartozó címkék: security
Az oldal tetejére