A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint statisztikai célból weboldalunk cookiekat (sütiket) tárol. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.

Menü

Egyáltalán nem biztonságos a karantén nagy nyertese, a Zoom

2020. 04. 07. 11:08:08

Pillanatok alatt őrült népszerű lett a Zoom nevű videokonferenciás alkalmazás, miután irodisták milliói kényszerültek otthonaikba, távol a megszokott tárgyalóiktól, de iskolák, közintézmények, családok és baráti társaságok is tömegesen kezdték használni. Az alkalmazás biztonságával kapcsolatban azonban súlyos problémák merültek fel, és a program fejlesztőinek még a tavaly nyáron feltárt hibák közül sem sikerült mindet megnyugtató módon elhárítani.

A legnagyobb problémák a program egyszerűségéből következnek: ahhoz ugyanis, hogy szervezzünk egy videokonferenciát, elég a Zoom-tól kapott linket benne egy egyedi azonosítóval körbeküldeni a meghívottak között, akik a hivatkozásra kattintva gyorsan beléphetnek a beszélgetésbe. Ezt az egyedi azonosítót viszont próba-szerencse alapon hackerek is legenerálhatják, akik egycsapásra bejuthatnak az intim magánbeszélgetésektől kezdve a legmagasabb szintű kormányzati értekezletekig bármilyen internetes találkozóba.

Igaz, a szoftver fejlesztői tavaly óta csökkentették annak az esélyét, hogy a kiberbiztonsági szakértők által csak Zoom-rulettnek nevezett próbálkozások sikerrel záruljanak, de még 

most sem egyenlő a nullával annak a valószínűsége, hogy egy véletlenszerűen gyártott link egy éppen zajló tárgyalásba vezet.

Sokan ráadásul az egyszerűség kedvéért mindig ugyanazt az azonosítót használják a beszélgetések indításakor, amelyeket értelemszerűen elég csak egyszer megtalálni, onnantól kezdve pedig már csak az a kérdés, hogy éppen akkor próbálkozik-e belépni a szerencsés hacker, amikor az adott felhasználó megbeszélést tart vagy sem. Jelentősen javít a program biztonságán, ha jelszóval védjük a beszélgetéseket, ezzel a lehetőséggel azonban kevesen élnek, és persze érdemes időről időre ellenőrizni, hogy tényleg csak azok vesznek-e részt egy hívásban, akiknek ott a helyük.

Az alkalmazást nem csak azért kritizálják mostanában, mert külső megfigyelők becsatlakozhatnak a beszélgetésekbe. Az Electronic Frontier Foundation szerint videokonferenciák kezdeményezői és az előfizetések adminisztrátorai is sok olyan információt gyűjthetnek, ami érzékenyen érintheti a résztvevőket: megfigyelhetik például, hogy a becsatlakozott felhasználók Zoom ablakát tartják-e megnyitva, illetve, hogy ki mennyi időt tölt a szoftver használatával, honnan és milyen eszközről jelentkezett be, sőt, ha valaki felvételt készít a programon belül egy hívásról, azt is vissza tudják játszani. A múlt héten pedig kiderült, hogy a Zoom iPhone-os alkalmazása a Facebook számára továbbít leginkább a hirdetések pontosabb célzásához felhasználható adatokat.

Miután amerikai iskolák ezrével kezdték használni a szoftvert, New York főügyésze, Letitia James is kérdőre vonta a céget a biztonsági problémákkal kapcsolatban, kiemelve, hogy azok gyors megoldásában korábban sem jeleskedett a Zoom. A személyes adatok védelme mellett komoly gondot jelent a Zoom-bombingnak (-trollingnak) nevezett jelenség is, amikor a becsatlakozó idegenek a csendes megfigyelés helyett megzavarni igyekeznek beszélgetéseket – egy Zoom-on tartott tanóra közben rendkívül problémás lehet, ha egy váratlan résztvevő például pornográf vagy fajgyűlölő tartalmakat oszt meg a gyerekekkel. A vállalat vezetése igyekszik megnyugtatni a felhasználókat és a főügyészt hangsúlyozván, hogy foglalkoznak a problémákkal, de konkrét intézkedéseket vagy változásokat a program működésében egyelőre nem jelentettek be.

Forrás: G7.hu

 

Akkor mit is használjunk? Jöhet a kérdés, miután ennyi gond lehet a Zoom-al. Sok megfelelő megoldás van a piacon, akár ingyenes, akár fizetős. Mi most a Microsoft megoldását, az Office 365 részeként a Teams csoportmunka megoldását szeretnénk ajánlani. Ha a távmunka megkönnyítése, a belső kommunikáció fejlesztése vagy a csapatmunka javítása a cél, akkor a Teams lehet a jó választás. 


Hogyan támogatja a Teams a vállalkozást?

 

Privát és csoport chat megoldás

Kollégáinkra ráírhatunk, felhívhatjuk őket, akár egyesével, akár csoportosan. Ezentúl állandó, vagy alkalmi csoportokat is létrehozhatunk, hogy minél hatékonyabban kommunikálhassunk. A chatbeszélgetések és fájlok (tartalma is) bármikor könnyen előkeríthetők a beépített kereső által.

Fájlok elérése bárhonnan

Ha még mindig be kell “VPN”-ezni, vagy bekapcsolva hagyni a munkahelyi gépünk, hogy otthonról is tudjunk dolgozni egy dokumentumon, szintén reformokat köszönthetünk a Teams formájában. Vendég gépen, otthoni laptopon, vagy mobilról is könnyen elérhetjük cégünk teljes dokumentumtárát.

Video konferencia/online meeting megoldás

Több telephellyel rendelkezünk, vagy sok, úton lévő munkatársunk van? Többé nem fejfájás egy közös találkozó leszervezése, hiszen akár egy telefon, vagy böngésző segítségével is becsatlakozhatunk az értekezletbe.

Biztonság

Többé nem kell attól félni, hogy a vállalati dokumentumok privát platformokon vándorolva kikerülnek a felügyelet alól. A Teams egyetlen, védett megoldásként képes, chatprogram, feladatkiosztó alkalmazás, csoportmunka platform, megosztható dokumentumtár és videomeeting eszközként működni, megelőzve ezzel, hogy a felhasználók önállóan keressenek erre megoldást.

 

Most 6 hónapig INGYENESEN használhatják a VÁLLALKOZÁSOK a Microsoft Teams csoportmunka-alkalmazást! Ha még nem rendelkezel Teams csoportmunka-megoldással, most 6 hónapig INGYEN igénybe veheted az Office 365 E1 csomag keretén belül.
 

A szolgáltatás technikai bevezetésében minden
támogatást megadunk. Keressen minket bizalommal!

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: security